Html Nedir?
Html web sayfaları oluşturmak için bir standart sağlayan hiper metin işaretleme dilidir.
Hyper Text Markup Language adı verilen başharflerinin kısaltılmasıyla HTML olarak telaffuz ettiğimiz yapı ilk olarak İngiliz Profesör Tim Berners Lee’nin 1989 yılında CERN (Conseil Européen pourla Recherche Nucléaire – Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) de işaretleme dili olarak geliştirilmiştir. 1990 yılının sonuna gelindiğinde Tim, ilk web sayfasını oluşturarak istemci-sunucu iletişimini gerçekleştirmiştir. 1991 yılından itibaren ise CERN dışındaki kullanıcıların da dâhil olduğu yeni bir web topluluğu oluşmaya başlamıştır.
- HTML, Hiper Metin İşaretleme Dili anlamına gelir
- HTML, Web sayfaları oluşturmak için standart biçimlendirme dilidir
- HTML, bir Web sayfasının yapısını açıklar
- HTML bir dizi öğeden oluşur
- HTML öğeleri, tarayıcıya içeriğin nasıl görüntüleneceğini söyler
- HTML öğeleri, “bu bir başlıktır”, “bu bir paragraftır”, “bu bir bağlantıdır” vb. gibi içerik parçalarını etiketler.
HTML in doğum hikayesi Tim Berners Lee’nin çalışmalarına dayanmaktadır. Bu dili geliştirmesindeki esas amaç web sayfaları oluşturup bilgi sağlayabilmektir. Hatta HTML işaretleme dilinin kullanılabilmesi için ilk web tarayıcısı da Tim Berners Lee tarafından geliştirilmiştir.
Yine günümüzde faaliyetlerine devam eden ve W3C (World Wide Web Consortium – Dünya Çapında Ağ Birliği) isimli organizasyonu kurmuştur.
İnternetin doğuşu ile karıştırılmamalıdır. O bambaşka bir hikayedir. Askeri amaçla düşünülen, iletişim amaçlı gizli olarak geliştirilen bir serüven.
İşaretleme dili nedir?
İşaretleme dili web sayfamızda gözüken bilgilerin bilgisayarımız tarafından anlaşılmasını sağlayan etiketler bütünüdür. İngilizcesi Markup Language olarak adlandırılan bu yapı içerdiği belli etiketler sayesinde bilgisayarımız tarafından okunan içeriklerin ne olduğunu anlamasını sağlar. Örnek olarak bir <h1> etiketi içerisinde İşaretleme dili nedir? diye yazarsak tarayıcımız bunu okur ve bunun birinci derecede bir başlık olduğunu anlar.
İşaretleme dili belli bir standart halini almıştır. Burada Html dediğimiz yapı ilk işaretleme dili olarak karşımıza çıkar. Dikkat ettiyseniz açılımı hyper text markup language dir. Bununla birlikte xml ve xhtml de işaretleme dilidir.