Merhaba Arkadaşlar;
Daha önceki fonksiyonları anlattığımız konumuzda parametre alan ve almayan şeklinde örnekler yapmıştık. Şimdi bu parametre alan fonksiyonları daha detaylı inceleyelim. Dart dilinde parametre alan fonksiyonlarımız Zorunlu, Opsiyonel ve İsimlendirilmiş Parametre Alan Fonksiyonlar üçe ayrılmaktadır.
Required Parameter Function | Zorunlu Parametre Alan Fonksiyon
Aşağıdaki örneğimiz 4 tane parametre alan bir fonksiyon örneğidir ve biz burada eğer bir değeri göndermezsek programımız hata verecektir. Bir sonraki örneklerimizde bunu opsiyonel olarak inceleyeceğiz. İstediğimiz değeri gönderebileceğiz.
Optional Parameter Function | Opsiyonel Parametre Alan Fonksiyon
Bizim parametre verdiğimiz fonksiyonlarda her parametreyi göndermek istemeyebiliriz. Örneğin 10 parametre alan bir fonksiyon yazdık ve bunların bir kısmını vermek istemiyoruz yani opsiyonel. Burada Dart Opsiyonel Parametre Alan Fonksiyonlar devreye girmektedir.
Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere 4 parametreli bir fonksiyon yazdık ve bir parametresi opsiyonlu, opsiyonlu olmasını köşeli parantezlerle belirledik. Köşeli parantezler içerisinde d parametresine sıfır değerini atadık. Sıfır atamamızın sebebi toplamada etkisiz eleman olmasıdır. Bu fonksiyonumuz çarpa olsaydı muhtemelen değerini etkilemesin diye 1 kullanacaktık. Eğer bir değer atamasaydık programımız hata verecekti. Dart yazılım dili null değere izin vermiyor.
Optional Named Parameter Function | Opsiyonel İsimli Parametre Alan Fonksiyon
Biz bir önceki örnekte köşeli parantezler içerisinde opsiyonel değer girebileceğimiz bir fonksiyon yazmıştık. Burada eğer çok daha fazla parametre giriyor olsak sırasını karıştırıyor ve yanlış değer giriyor olabiliriz. Bu gibi durumlarda parametreleri isimli olarak kullanabiliriz.
Aşağıdaki örnekte süslü parantezler içerisine yazdığımız artık opsiyonel isimli oldu. Fonksiyonumuzu çağırdığımızda parametrelerimizi isimleri ile birlikte veriyoruz.